Σε δύο στάδια ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2017
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ η τελική φόρμουλα για τα ασφάλιστρα των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων, που αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2017, προβλέπει δύο φάσεις στον τρόπο υπολογισμού.
Η πρώτη φάση όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η οποία θα ισχύσει του πρώτους μήνες και μέχρι την οριστική εκκαθάριση του εισοδήματος του 2016, προβλέπει υπολογισμό εισφορών «έναντι» με βάση το ήδη εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2015.
Σε δεύτερη φάση θα γίνει εκκαθάριση και συμψηφισμός με βάση το εκκαθαρισμένο πια δηλωθέν εισόδημα του 2016. Θα ακολουθεί φυσικά συμψηφισμός για τις εισφορές του πρώτου εξαμήνου, με ότι συνέπειες θα έχει αυτό. (πχ. μεγάλες διαφορές στα εισοδήματα των δύο ετών).
Η τελική φόρμουλα για τα ασφάλιστρα των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων, που αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2017, προβλέπει δύο φάσεις στον τρόπο υπολογισμού. Πρώτον, «έναντι» καταβολή εισφορών τους πρώτους μήνες του έτους (πχ το πρώτο εξάμηνο), με βάση το εκκαθαρισμένο δηλώθέν εισόδημα του προπερασμένου χρόνου. Δεύτερον εκκαθάριση και συμψηφισμός με βάση το εκκαθαρισμένο πια δηλωθέν εισόδημα του αμέσως προηγούμενου χρόνου,
Όπως εξηγεί η εφημερίδα «Έθνος» σε πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ, αυτό σημαίνει πως για το 2017 οι εισφορές θα υπολογιστούν για τους πρώτους μήνες με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015 και το αντίστοιχο εκκαθαριστικό του 2016. Αυτό θα συνεχίσει να γίνεται το 2017 μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του εισοδήματος του 2016. Με την έκδοση των αντίστοιχων εκκαθαριστικών, η βάση υπολογισμού για το ασφάλιστρο θα αλλάζει ώστε πλέον να αφορά το εισόδημα του 2016.
Αντίστοιχα θα ακολουθεί συμψηφισμός των ποσών που θα έχουν προπληρωθεί «έναντι» όλους τους προηγούμενους μήνες με ισόποσες δόσεις έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα πληρώνουν 20% για κύρια σύνταξη και 6,95% για υγεία (όπως επίσης 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ, όσοι έχουν) επί του μηνιαίου εισοδήματος, με βάση το καθαρό φορολογικό αποτέλεσμα κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Προσωρινά χαμένοι θα είναι όσοι είχαν υψηλότερα εισοδήματα την προπερασμένη χρονιά σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη ενώ προσωρινά κερδισμένοι θα είναι οι υπόλοιποι.
Θολό είναι το τοπίο για όσους έχουν πολύ μεγάλες διαφορές εισοδήματος και μπορεί μέσα στο πρώτο 6μηνο να προπληρώσουν περισσότερα από όσα τους αναλογούν για όλο το έτος.
Πηγή: TAXHEAVEN