Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης, με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2464 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2022, για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 537/2014, της Οδηγίας 2004/109/ΕΚ, της Οδηγίας 2006/ 43/ΕΚ και της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ, όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (L 322) και της κατ’ εξουσιοδότηση Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2775 της Επιτροπής, της 17ης Οκτωβρίου 2023, για την τροποποίηση της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις προσαρμογές των κριτηρίων μεγέθους για τις πολύ μικρές, τις μικρές, τις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις ή ομίλους».
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση:
Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει η αξιολογούμενη ρύθμιση;
Μέρος Β’: Την απουσία κοινού πλαισίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) σχετικά με την υποχρεωτική υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις επιχειρήσεις, δηλαδή εκθέσεων με πληροφορίες για περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, θέματα σχετικά με τους εργαζόμενους, τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη δωροδοκία, καθώς και την απουσία κοινού μορφοτύπου αναφοράς (πρότυπο υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας), μέσω του οποίου υποβάλλονται οι εκθέσεις αυτές.
Για το λόγο αυτό, ενσωματώνεται η σχετική Οδηγία 2022/2464 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2022 για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 537/2014, της Οδηγίας 2004/109/ΕΚ, της Οδηγίας 2006/43/ΕΚ και της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (L 322).
Μέρος Γ’: Την ανάγκη τροποποίησης των ορίων ενεργητικού και ύψους κύκλου εργασιών για την κατάταξη, κατά μέγεθος, των επιχειρήσεων εντός της Ε.Ε., μέσω της ενσωμάτωσης της κατ’ εξουσιοδότηση Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2775 της Επιτροπής, της 17ης Οκτωβρίου 2023, για την τροποποίηση της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις προσαρμογές των κριτηρίων μεγέθους για τις πολύ μικρές, τις μικρές, τις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις ή ομίλους (Σειρά L).
Μέρος Δ’: Την ανάγκη ρύθμισης ζητημάτων λειτουργίας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) και ενίσχυσης της αξιοπιστίας της πληροφορίας που υπόκειται σε εμπορική δημοσιότητα μέσω αυτού.
Μέρος Ε’: Την ανάγκη διόρθωσης νομοτεχνικών αστοχιών που εντοπίστηκαν από την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης (Κ.Ε.Κ), κατά τη διαδικασία κωδικοποίησης της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή.
Μέρος ΣΤ΄: Τη συμπερίληψη των επενδύσεων για την παραγωγή, εξόρυξη, διαχωρισμό πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας και κρίσιμων πρώτων υλών που παρουσιάζουν καίρια σημασία για την εθνική και ευρωπαϊκή οικονομία στο πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων για τις Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας, που αποτελούν κατηγορία των Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και την ενίσχυση του υφιστάμενου καθεστώτος στήριξης αυτών των επενδύσεων.
Μέρος Ζ’: Αντιμετωπίζεται μια σειρά ειδικότερων ζητημάτων και συγκεκριμένα:
α) η πληθωριστική κρίση σε είδη πρώτης ανάγκης,
β) ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα σχετικά με την απώλεια άδειας δραστηριοποίησης στις λαϊκές αγορές και ζητήματα αποδοχών των αποσπασμένων υπαλλήλων Φορέων Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης,
γ) η ανάγκη στήριξης του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Κέντρο διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ»,
δ) η χωροθέτηση ναυδέτων εκτός ζώνης τουριστικού λιμένα για τουριστικά πλοία και
ε) η λειτουργία των υπηρεσιών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ και την αιτιολογική έκθεση εδώ.
Πηγή: e-forologia.gr